Amit a tavaszi böjtről tudni érdemes

logo-leaf2-free-img.png

A lelki, testi és mentális megtisztulás

A megtisztulás vallási eredetű fogalom, ami a lelki tisztaságra utal. Lényege, hogy az ember lelki gyakorlatok segítségével bűneitől megszabaduljon. Másrészt a megtisztulás egészségügyi jellegű fogalom is, ebben az értelemben a szervezetünk számára felesleges vagy káros anyagoktól való megszabadulást jelenti, vagy az ártalmas szokások elhagyását. Harmadrészt a megtisztulás olyan „mentális detoxot” jelent, ami abban segít, hogy egy időre megszabaduljunk a túl sok ingertől, ami ér bennünket.

A modern kor emberének talán a mentális megtisztulás lenne a legfontosabb, vagyis egy bizonyos időre tudatosan kiiktatni a számítógép, az okoseszközök és a tévé használatát. Akár csak néhány órára, egy teljes hétvégére vagy akár ennél hosszabb időre. Másik módja, ha egyedül vagy csak kisebb társaságban teszünk egy túrát, tóparti vagy erdei sétát.

A tisztítókúra

Ha egészséges életmódot élünk, akkor az emésztőrendszerünk és a hozzá kapcsolódó szerveink végzik el a méregtelenítés folyamatát. Ha azonban megterheltük a szervezetünket, szükség lehet néhány napos tisztítókúrára.

A kúra során a szabály az, hogy nem éheztetjük, nem sanyargatjuk magunkat, nem koplalunk, mert azzal csak árthatunk. A másik szabály, hogy a kúra alatt tartózkodunk az alkoholtól, a kávétól, a dohányzástól, a droghasználattól, a cukrozott élelmiszerektől és italoktól.

Az egyszerűbb tisztítókúrához nem kell más, mint néhány nap húsmentes, tejterméktől, tojástól mentes étrend, sok, változatos módon elkészített gyümölcs- és zöldség, valamint frissen préselt gyümölcslevek, víz, gyógynövényteák fogyasztása. A napi többszöri étkezés itt is fontos.

A méregtelenítő kúra

A méregtelenítéssel a méreganyagok kiürítésében és feldolgozásában résztvevő szerveinket támogatjuk. Ehhez nagyszerű módszer, ha időnként fogyasztunk csalánból vagy máriatövisből készült teát. A méreganyagok, toxinok, káros élelmiszer-összetevők felhalmozódása ellen évente egy méregtelenítő kúrával védekezhetünk.

Egy jól összeállított méregtelenítő kúra több elemből is állhat: kímélő étrend, gyógynövényteák fogyasztása, masszázs, aromaterápia, szaunázás beiktatása vagy természetes anyagokból készült étrend-kiegészítők fogyasztása.